• Aktivity RUVZ na 1.stupni

          • 13. a 15.2.2024 RUVZ v Lip.Mikuláši realizovali v našej škole tieto aktivity: 

            V 1. a 2. roč pod odborným vedením p. Slabejovej bola uskutočnená Zdravotno –  výchovná aktivita o stomatohygiene , zameraná na prevenciu zubného kazu, edukáciu správnej hygieny dutiny ústnej, správnej techniky čistenia detských zúbkov.

            V 3.a 4.roč. to bola zdravotno – výchovná aktivita o zdravom životnom štýle školáka, zameraná na význam nutrientov vo výžive dieťaťa, riziko vzniku obezity z nadmernej konzumácií vysoko kalorickej stravy, význam pohybu a pitného režimu pre školáka, školské tašky a ich vplyv na postulárne zdravie, nadmerná konzumácia energetických nápojov ako riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení.

            Deťom bol zároveň poskytnutý edukačný materiál v oblasti zdravého stravovania, pohybu a pracovné listy na tému stomatohygiena.

          • Besedy s CPP na 2. stupni

          • 7.2.2024 CPP v Okoličnom realizovali v našej škole tieto besedy:

            V 5.a 6.roč: Cieľom aktivít bolo pomenovať žiadúce - správanie, komunikáciu a z toho vyplývajúce pocity - farebná strana a nežiadúce správanie, komunikáciu a z toho vyplývajúce pocity - čierna strana. A z tejto čiernej strany si žiaci pod odborným vedením p. Glutovej vyvodili pojem "šikanovanie" a rozprávali  sa o dôsledkoch a príčinách tohto nežiaduceho javu. V triedach 8.a 9.roč. prebehla špecifická primárna prevencia zameraná na závislosti. Žiaci sa oboznámili s termínmi závislosť (čo je to, aké sú príčiny a prejavy), delenie  a rozobratie závislosti  látkových a nelátkových. Pod odborným vedením p.Frajtovej rozprávali o svojich cieľoch do budúcnosti a o vyjadrovaní pocitov. Cieľom prednášky bolo, aby si žiak uvedomil zdravotné a spoločenské dosahy závislosti, bol spôsobilý stanoviť si svoje ciele do budúcnosti a bol schopný vyjadrovať svoje pocity vhodným spôsobom a tak predchádzať závislostiam.

          • Hviezdoslavov Kubín 2024 - 1. kategória

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín 2024 - 1. kategória.

            "Vy nadšene nado mnou plápolajúce hviezdy,

            váš pohľad noc tak utešenou robí. 

            Ach, vás ja vídam, vídam vždycky rád,

            vo vás od mladi zvyknem sa kochať,

            od vás si meno slávne požičať,

            vedzte, že zvem sa Pavol Hviezdoslav."

            Ukážka z básne, ktorá objasňuje vznik básnikovho mena. 

             

                 Celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa po prvýkrát konala v roku 1954. Odvtedy už prešlo 70 rokov. 

                 Dňa 29.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tejto najstaršej recitačnej súťaže. Slávnostne ho otvorili naši prváci. Deti 2. - 4. ročníka svoje recitačné schopnosti predviedli v individuálnom prednese poézie a prózy.

            Ako to všetko dopadlo?

             

            Porota po zvážení, rozhodla o nasledovne:

             

            Prednes poézie

            1. miesto              porota neudelila

            2. miesto              Nina Ďurošková - 3. ročník

                                        Jakub Nemec - 3. ročník

            3. miesto              Matúš Gdovin - 2. ročník

                                        Viktória Stopková - 2. ročník

            Prednes prózy

            1. miesto              Alžbeta Husáková - 3. ročník - postupuje na okresné kolo

            2. miesto             Jakub Semeš - 4. ročník          

             

            Recitárom ďakujeme a želáme veľa recitátorských úspechov. Postupujúcej budeme držať palce pri reprezentácii na okresnom kole :-)

             

            p. učiteľky prvého stupňa

          • Deň svätého Valentína

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň svätého Valentína.

            V dnešný deň sme si na  našej škole pripomenuli sviatok  zamilovaných -  Valentín. Tento sviatok sa spája s ružovou a červenou farbou symbolizujúcou lásku. A preto sme sa aj my snažili obliecť do týchto farieb. Valentín je sviatkom zamilovaných. Láska však má veľa podôb. My sme si dnes  vytvorením živej reťaze ukázali silu priateľstva. Posielali sme si valentínske pozdravy a pochutnali si na valentínskom obede v školskej jedálni, ktorá bola tematicky vyzdobená.

          • AMAkids

          • AMAKIDS je najväčšia akadémia pre rozvoj intelektu v Európe, ktorá rozvíja intelektuálny potenciál detí už od útleho veku.Pracuje so špeciálnou platformou s hrami, ktoré majú svoj jedinečný dizajn, zvuky a animácie. To deti veľmi baví a prepájanie mozgových hemisfér prebieha hravou a veľmi príťažlivou formou. AMAkids začína pôsobiť aj na LIptove v priestoroch centra FUN FABRIC.  

          • Výzva o NAJ knihu

          • Pri príležitosti Medzinárodneho dňa školských knižníc, ktorý bol 23.10.2023 sme vyhlásili výzvu o  NAJ knihu: najmenšiu, najväčšiu, najťažšiu, najstaršiu, najzaujímavejšiu knihu žiakov a pedagógov našej školy. Účasť bola prekvapivo vysoká, záujem tiež. V našej knižnici sa takto objavili naozajstné exempláre, knihy rôzneho druhu, hodnoty, veľkosti, obsahu. Združovanie kníh prebiehalo počas mesiaca november a v decembri boli knihy vystavené.

            O výstavu mali záujem jednotlivé triedy, krúžok Čítankovo, ale aj rodičia. Príjemným spestrením výstvavy bola krátka prednáška pána farára Gdovina, ktorý prítomných, najmä majiteľov kníh, oboznámil s históriou tých historických, naozaj veľmi starých kníh.

            Žiaci prejavili veľký záujem o vystavené knihy – vážili ich, či sú naozaj ťažké, merali najmenšiu, najväčšiu knihu, počítali roky, aké staré knihy sú, zamýšľali sa nad tým, ako mohli toľko rokov vydržať. Naozajstná výzva bola čítanie v švabachu (lomená nemecká latinka, tzv. ozdobné písmo). Zaujímalo ich aj čítanie a porovnávanie starého šlabikára, kuchárskej knižky, dejepisu, zbierky časopisov...

            V závere sme vyhodnotili tie NAJ knihy ocenením a zaujímavou záložkou. Táto výzva mala vplyv na deti čo sa týka záujmu o rôzne knihy, ale aj ako pripomenutie, aké príjemné je byť v spoločnosti knihy.    

          • Vianočná akadémia

          • Vážení rodičia a priatelia školy.

            Srdečne Vás pozývame na Vianočnú akadémiu, ktorá sa uskutoční v nedeľu 17.12.2023 v Kultúrnom dome vo Svätom Kríži o 14:00 hodine. Čaká Vás zaujímavý program Vašich detí spojený s predajom vianočných ozdôb, zákuskov, kapustnice či punču. Zároveň si môžete zakúpiť nové číslo školského časopisu Bocianik.

            Všetci sa na Vás tešíme a pevne veríme, že spoločne prežijeme pekné adventné nedeľné popoludnie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Svätý Kríž 184
      • 044/ 559 25 34 Mgr. Eva Urbanovičová riaditeľka školy - 0911 901 345 Mgr. Ľubica Norisová zástupkyňa riaditeľky školy 0948 928 219 Ekonómka školy - 0911 901 364
      • Svätý Kríž 184 032 11 Svätý Kríž Slovakia
      • 37810618
      • 2021640973
      • Bc.Ľudmila Dutková Zástupkyňa riaditeľky pre materskú školu kontakt: 0911 992 524
    • Prihlásenie