• Európsky deň jazykov

          • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov a hovorí nimi 7 miliárd ľudí v 189 nezávislých štátoch, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov.  Vedeli ste, že najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike? Od roku 2001 sa z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu oslavuje Európsky deň jazykov.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov zo všetkých členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

            S presvedčením,, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

            Je to deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania. Aj naši žiaci si tento deň pripomenuli zapojením sa do rôznych aktivít. Vydali sme sa po ceste jazykov, dozvedeli sme sa zaujímavosti a preniesli sme sa do rôznych zákutí viacerých európskych krajín prostredníctvom vedomostí a projektov našich žiakov.

          • Spolupráca s policajným zborom

          • Muži a ženy zákona nie sú zvyčajne v spoločnosti vnímaní kladne. Sú nástrojom represie a reštrikcie. Vymáhanie práva, či dodržiavanie zákonov je niekedy spojené aj s negatívnym obrazom u ľudí. Príslušníci štátnej polície však nie sú len tými, ktorí udeľujú pokuty, či karhavým a ráznym spôsobom, vystupovaním dohliadajú na poriadok. Medzi ich aktivity patrí aj prevencia pred páchaním trestnej činnosti, prednášky na školách, práca s mládežou, či výchovný aspekt tohto povolania.

            V tomto duchu zorganizovala naša škola v spolupráci s PZ v LM prednášky na dnes aktuálne témy ako Trestná zodpovednosť a Ochrana pred kyberšikanou. Žiaci základných škôl sú jednou z najzraniteľnejších skupín a práve preto nám príslušníci policajného zboru prišli porozprávať o týchto nebezpečných javov.

            Samotná prednáška sa stretla s nadšením u školákov, ktorí pani policajtku zasypali zaujímavými otázkami. Pani policajtka ochotne a milo zodpovedala všetky otázky, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

            V spolupráci s PZ budeme v tejto aktivite pokračovať a tešíme sa na ďalšie zaujímavé a poučné stretnutie.

             

          • Halloween

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Halloween.

            Aj na našej škole sme mali deň pred jesennými prázdninami halloweenske dopoludnie, ktoré zorganizovali žiaci Žiackeho parlamentu. Počas tohto dopoludnia sme si vypočuli rozhlasovú reláciu a vyhodnotili sme si súťaž o najkrajšie vyzdobené dvere triedy, ktorá bola na škole vyhlásená. Témami zdobenia boli jeseň, Halloween. Žiaci so žiackeho parlamentu obišli po triedach a každý žiak hlasoval za dvere, ktoré ho najviac zaujali. Túto súťaž na 1.stupni vyhral 4. ročník a na 2. stupni 9. ročník. Počas tohto dopoludnia sme sa pofotili v halloweenskom fotokútiku. Pozrite sa na výzdobu dverí tried na našej škole. 

            Váš Žiacky parlament.

          • Otvorená hodina v 1. ročníku venovaná mamám

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Otvorená hodina v 1. ročníku venovaná mamám.

            Mama, najkrajšie slovo na svete. Týmito slovami začala otvorená hodina v 1. ročníku 7.11.2022Mamičky sa na hodinu veľmi tešili a deti s pani učiteľkou sa na túto hodinu vzorne pripravovali. Zopakovali si naučené písmenká, slabiky a hodina sa mohla začať. Počas hodiny sa mamičky presvedčili, že deti sú už ozajstní školáci, lebo čítali, písali, recitovali a krásne celou vetou odpovedali na otázky, ktoré im zadávala pani učiteľka Kučová. Počas hodiny sa deti naučili čítať aj písať slovo mama a na koniec hodiny darovali svojim mamičkám krásne červené srdiečko, v ktorom bolo slovo mama aj deťmi napísané .Mamičky boli veľmi šťastné, že videli svoje dieťa pri práci a vrelým objavím  vyjadrili svoju veľkú lásku k svojmu dieťaťu. Hodinu prváci ukončili krásnou pesničkou, za ktorú si vyslúžili veľký potlesk od mamičiek.

          • Prednáška zdravý chrbátik a zdravý chrup - 1. stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška zdravý chrbátik a zdravý chrup - 1. stupeň.

            Prednáška o hygiene dutiny ústnej, zdravej chrbtici, správnom sedení, MUDr. Benková Ľubica, RUVZ L.Mikuláš. 

             

            Žiaci sa aktívne zúčastnili týchto zaujímavých tém, ticho počúvali a nasávali každé slovo. 

            Dozvedeli sa, čo je pri čistení zúbkov potrebné dodržiavať, naučili sa správnu techniku čistenia zubov nielen zvonku a vpredu, čo často deti robia, ale aj vnútri, a hore, dolu.

            Žiaci sa  dozvedeli, čo spôsobuje krivú chrbticu, a čo majú robiť aby pekne rovno rástli. Nacvičili si posilňovanie chrbtových svalov, správne sedenie. V závere si všetko zopakovali, uvedomili naučené.

            Deti boli veľmi spokojné, čo svedčí o tom ako s nasadením počúvali. Po skončení si o prevencii rozprávali, po chodbe chodili ako sviece. Videli sme, že aj počas obeda si dávali pozor na rovný chrbátik. 

          • Október - mesiac úcty k starším

          • VYHODNOTENIE VÝZVY

            Október je mesiac, ktorý patrí našim starým rodičom. Je mesiacom úcty k starším. A preto sme sa rozhodli venovať im svoju pozornosť, ktorú si zaslúžia. Ako by sme im mohli venovať viac našej pozornosti?

             

            Skúsme si zadať tri úlohy:

             

            1.Pomôžme  im každý deň s domácimi prácami - vynes smeti, umy riad, urob poriadok doma. 

             

            2. Nakreslime im pekný obrázok a potešme ich.

             

            3. Venujme im viac svojho času a strávme s nimi pekné spoločné chvíle.

             

            Ak sa chcete so svojou pomocou pochváliť, všetku svoju činnosť namaľujte alebo odfotografujte a prineste  do školy. Všetky Vaše práce budú uverejnené na spoločnej nástenke na dolnej chodbe, ako aj na webovej stránke školy. Milí žiaci, tieto aktivity robte po celý rok a nielen v mesiaci október. Každý deň si vážte prítomnosť starých rodičov a buďte im nápomocní.

             

            Žiaci školského parlamentu s p. učiteľkou V. Suchou

             

             

            Vyhodnotenie výzvy

            Naši žiaci pre svojich starých rodičov vytvorili prekrásnu nástenku plnú pekných, hrejivých slov napísaných formou básní. Do srdiečok symbilizujúcich lásku napísali pekné vyznania. Sformulovali aj pravidlá správania sa k starším ľuďom. Nástenku žiackych výtvorov nájdete na dolnej chodbe vedľa triedy 1. ročníka. 

            Váš žiacky parlament

          • Otvorená hodina venovaná starým rodičom - 1. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Otvorená hodina venovaná starým rodičom - 1. ročník.

            Október je mesiacom úcty k starším. Preto si aj naši prváci spolu s pani učiteľkou Kučovou pripravili otvorenú hodinu pre starých rodičov. Konala sa 24. 10. 2022. Deti touto hodinou chceli poďakovať starým rodičom za ich lásku a starostlivosť, za hrejivé slová aj každodenné milé pohladenie. Chceli ukázať , čo všetko sa už na hodinách slovenského jazyka naučili, aké už poznajú hlásky a aké písmenká už vedia napísať. Deti sa na túto hodinu krásne pripravili, vyrobili pre starých rodičov aj krásny  výkres, na ktorom boli odtlačené ich malé dlane v tvare srdiečka ako znak veľkej vďaky za všetko. Starí rodičia pozorne počúvali aj videli ako deti čítajú, rozcvičujú rúčky pred písaním, ako píšu a na záver hodiny im deti ešte zaspievali krásnu pieseň s poďakovaním za to, že ich majú radi a že im stále starí rodičia uvaria aj napečú to, čo im vidia na očiach. A úplným záverom boli jabĺčka, ktoré deti starým rodičom ešte rozdali, aby boli dlho zdraví a aby sa deti ešte dlho tešili z ich prítomnosti.

          • PASOVANIE PRVÁKOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PASOVANIE PRVÁKOV.

            „ Zlatá brána, otvorená, zlatým kľúčom podoprená .....“,týmito slovami piesne začalo dlho očakávané pasovanie našich nových prvákov. Deti sa na tento krásny okamih dlho tešili a už od rána sa v triede o ničom inom nerozprávalo. Deti boli vyobliekané a veľmi napäté.Konečne prišla tá chvíľa.....Do triedy vošiel pán kráľ a tri princezné (zástupcovia školského detského parlamentu) a pasovanie sa mohlo začať.Deti sa preniesli do kráľovstiev rozprávok ako Popoluška, Soľ nad zlato, či Perníková chalúpka.Ale nie len to, museli ukázať ako vedia viazať šnúrky na topánkach, poskladať puzzle, či uhádnuť poradie postavičiek v Rozprávke o repe.Potom, ako dokázali, že všetko vedia, ich pán kráľ začal pasovať za riadnych členov školského cechu žiakov. Spoločne si prečítali sľub prváka a slávnostne sľúbili, že ho budú aj dodržiavať. Princezné odovzdali deťom pasovací dekrét, ktorý museli všetci podpísať, sľub prváka ako aj spoločnú fotografiu.Na záver ich ešte triedna pani učiteľka odmenila sladkosťou a s úsmevom na tvári odchádzali naši noví prváci z triedy opäť piesňou Zlatá brána. Pasovanie sa všetkým veľmi páčilo a deťom sa o ňom dnes bude určite aj snívať.

            Triedna p. učiteľka Slávka Kučová, žiaci 1. ročníka a školský parlament.

          • Deň jabĺk v ZŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň jabĺk v ZŠ.

            Dňa 21.10. sme si aj my , na našej škole, pripomenuli Deň jabĺk. Hneď ráno nás vo vchode do školy čakali žiaci zo žiackeho parlamentu, aby pomohli pani uč. Kučovej s rozdávaním jabĺk pre všetkých žiakov našej základnej školy.Prvý stupeň okrem krásneho jabĺčka, dostal aj krásnu jabĺčkovú madailu, ktorou sa všetci žiaci hrdo pýšili počas celého jabĺčkového dňa. Na začiatku druhej vyučovacej hodiny sme si všetci vypočuli zaujímavú reláciu v školskom rozhlase ku Dňu jabĺk a na záver nám Speváčik zaspieval krásnu slovenskú pesničku Červené jabĺčko.Celý piatkový deň sme sa všetci venovali jabĺčku. Počítali sme  príklady na tému jablko, maľovali sme jabĺčka a čítali sme zaujímavé texty o jabĺčku. A počas celého dňa sme jedli a pili to, čo nám pripravili naši rodičia. Maminky napiekli výborné koláče a kúpili skvelé jablkové džúsy. Dnešný deň bol skvelý!

            Kiež by sme mali takýchto dní na škole viac, lebo dnes sme sa o jabĺčku aj veľa naučili, ale aj ochutnali veľa jablkových špecialít.Už dnes sa tešíme na Deň jabĺk 2023.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Svätý Kríž 184
      • 044/ 559 25 34 Mgr. Eva Urbanovičová riaditeľka školy - 0911 901 345 Mgr. Ľubica Norisová zástupkyňa riaditeľky školy 0948 928 219 Ekonómka školy - 0911 901 364
      • Svätý Kríž 184 032 11 Svätý Kríž Slovakia
      • 37810618
      • 2021640973
      • Bc.Ľudmila Dutková Zástupkyňa riaditeľky pre materskú školu kontakt: 0911 992 524
    • Prihlásenie